Daire Sanat
Hakkında
2008 yılında Selin Söl tarafından Cihangir’de, kâr amacı gütmeyen bir sergi mekânı olarak kurulmuştur. Kurulduğu ilk iki yıl küratör ve sanatçı-küratörler’in düzenlediği tematik grup sergilerine ve genç sanatçıların görünürlüğüne odaklanmıştır. Genç sanatçılara olan desteğini arttırmak ve onların "ilk kişisel sergi"lerini sunarak sanat kariyerlerine katkıda bulunmak amacıyla 2010 yılı itibari ile ticari bir galeri formatına geçiş yapmıştır. 2010 yılında Tophane Boğazkesen Caddesi’ne taşınarak sanatçı temsiliyeti beraberinde sergilerini sürdürmüştür.
2008 yılından bu yana küratöryel ya da kişisel sergileri ile Daire Sanat’ta yer alan sanatçılar arasında Gül Ilgaz, Genco Gülan, İsmet Doğan, Mehmet Ali Uysal, Volkan Aslan, Sena Başöz, Ardan Özmenoğlu, Elçin Ekinci, Anna Heidenhain, Anita Bacic, Fırat Neziroğlu, İrem Tok, Mustafa Pancar, Evrim Kavcar, Hera Büyüktaşçıyan, Balca Ergener, Didem Özbek, İz Öztat, İbrahim Koç, Turan Aksoy, Hayal İncedoğan, Peter Tzanev, Evren Erol, Volkan Kızıltunç, Orhan Cem Çetin, Cemre Yeşil, Özge Enginöz, Osman Bozkurt, Perform İstanbul, ve CANAN bulunmaktadır.
2017 yılı itibariyle Cihangir’deki yeni mekânında ticari bir galeri formatından uzaklaşarak kuruluş misyonuna yakın dinamik bir yapı geliştirmeyi hedeflemiştir. Daire Sanat, küratöryal ve sanatçıların sergileme pratiklerine olan yaklaşımlarını sunan sergiler, bağımsız projeler ve iş birlikleri, sanat ve sosyokültürel konuları ele alan konuşma ve etkinlikler geliştirerek programına devam etmiştir.
Daire Sanat, 2019 Kasım ayı itibari ile Cihangir’de bulunan sergi mekânını belli sürelerde seçilmiş sanatçılar tarafından kullanılacak atölyeye dönüştürdü. Programa katılan sanatçı, çalışmalarını, projesini tamamlamak için gereken iki ile dört ay arasında değişebilecek bir süre zarfında, kendi atölye ortamına dönüştürdüğü galeri mekânında sürdürebiliyor. Galerinin on iki yıldır sürdürdüğü sergi programı dinamiğini korumak adına atölye, haftanın iki günü sanatçının belirlediği günlerde ziyarete ve katılıma açıktır. Atölyenin ziyarete açık olduğu günlerde sanatseverler hem sanatçıyı tanıma imkânına hem de proje sürecine tanıklık etme fırsatını yakalamış oluyorlar. Katılımcı sanatçı proje süresi sonunda mekânda düzenlenecek bir etkinlik daveti ile programı tamamlıyor.