İsmet Öztanık: ‘Bir eserin anlatacak bir hikâyesi olması beni en çok etkileyen unsur’

Avantgarde Collection ve Lucis Initiative Kurucusu İsmet Öztanık, ‘Sanat, otellerimizin kimliği için çok önemli bir unsur ve bizi biz yapan değerlerden biri’ diyor. Zamansız, dönemin sosyal ve insani mesajlarını içeren parçalara öncelik verdiğini ifade eden Öztanık, koleksiyona ekledikleri her parçanın bir bütünü tamamladığını söylüyor. Öztanık ile koleksiyonları üzerine sohbet ettik.

Röportaj: İdil Bilge

Sanatla nasıl tanıştınız? Sanata dair hatırladığınız ilk anınız nedir?

Sanatla tanışmam, Şişli Terakki Okulu’nda çizdiğim bulutlar ve dağlarla başladı. Ayrıca, sınavlara hazırlanırken dinlediğim Türk müzikleri eşliğinde walkman’imden gelen ezgiler hafızamda yer eden ilk anılardan biridir.

Koleksiyonerlik serüveniniz ne zaman ve nasıl başladı? 

Koleksiyonerlik serüvenim, otellerimizdeki koleksiyon geliştirme süreçleriyle 2000’li yılların başlarına dayanıyor.

İlk aldığınız eser hangisiydi? Eserde sizi yakalayan şey neydi? 

Koleksiyonerlik yolculuğuma, evime asacağım çağdaş dönem eserleriyle başlamaya karar verdim. Bu keyifli yolculuğum 16 yılı geride bıraktı. İlk aldığım eser ise Gülay Semercioğlu’nun “Mor Işık” adlı çalışması oldu.

Kendi kişisel koleksiyonunuzda kaç eser yer alıyor? Seçkinizde hangi isimler var? koleksiyonunuzu özetlemeniz gerekse nasıl anlatırdınız? Topladığınız belirli bir sanat türü var mı?

Koleksiyonum, çağdaş yerli ve yabancı sanatçıların eserlerinden oluşuyor. Zamansız, dönemin sosyal ve insani mesajlarını içeren parçalara öncelik veriyorum. Burhan Doğançay, Nuri İyem, Devrim Erbil, Ali Elmacı, Nick Gentry, Murat Germen, Gülay Semercioğlu, Kezban Arca Batıbeki, Sanem Tufan, Halil Vurucuoğlu gibi sanatçıların eserlerine koleksiyonumda yer veriyorum.

Bu eserlerden sizin için özel bir hikâyesi olan varsa anlatabilir misiniz? 

Seçtiğim her eserin bende mutlaka özel bir hissi oluyor. Eserler seçilirken ya da sanatçı ile tanışıp bir hayal kurmaya başladığımızda sürece bizzat ekibimle birlikte dahil oluyorum. Her eser alımını aynı heves ve heyecanla takip ediyorum.

Koleksiyonerliğinizin arkasındaki ana motivasyon nedir? Koleksiyonunuzu oluştururken ve eser alırken nelere dikkat ediyorsunuz?  

Bir eserin anlatacak bir hikâyesi olması beni en çok etkileyen unsur. Koleksiyona eklediğimiz her parça bir bütünü tamamlıyor. Her yeni eserle birlikte koleksiyonumuz gelişiyor ve değerleniyor.

Sanata olan tutkunuz kaçınılmaz olarak otellerinize de yansıyor tabii. Otellerinize eser seçerken nasıl bir yol izliyorsunuz? Otellerdeki eserlerin seçim süresinde aktif yol oynuyor musunuz? 

Sanat, otellerimizin kimliği için çok önemli bir unsur ve bizi biz yapan değerlerden biri. Önceliğimiz, eserlerin otelin ruhunu yansıtması ve misafirlerimizin bu ruhu hissetmesi. Bu süreçte mimarlarımız ve sanat danışmanlarımızla birlikte birçok toplantı yapıyor, atölye, galeri ve sergi ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Ortak bir zeminde buluşarak doğru eserlere karar veriyoruz.

Avangarde Refined ve Urban olmak üzere 2 farklı otel konseptiniz var. Sanat eserleri de bu 2 farklı konsept özelinde nasıl değişiklik gösteriyor? 

Kesinlikle farklılık gösteriyor. Aynı konsepte sahip iki otel bile, bulundukları coğrafyadan iklimine, mekânın ışığından mimari formlarına kadar pek çok faktöre bağlı olarak kendi seçkilerinde farklılık barındırabiliyor.

Otellerde hangi sanatçıların eserlerini sergiliyorsunuz? Otellerdeki eserleri zaman zaman değiştiriyor musunuz? 

Otellerimizde Zeki Faik İzer, Mustafa Ayaz, Marek Brzozowski, Sema Barlas, Halil Vurucuoğlu, Murat Fırat, Bilal Hakan Karakaya, Sanem Tufan gibi klasik ve çağdaş pek çok değerli sanatçının eserleri yer alıyor. Koleksiyon büyürken zaman zaman değişiklikler yapabiliyor ve dönemsel sergiler düzenleyebiliyoruz.

Kendi kişisel koleksiyonunuzu oluştururken profesyonel destek alıyor musunuz? Ya da yakın çevrenizde görüşlerine saygı duyduğunuz, fikrini aldığınız birileri var mı?

Kendi aldığım eserlerin haricinde benim için sanat dünyasını takip eden, birlikte sergileri gezip eserler üzerine tartıştığımız, atölye ziyaretleri yaptığımız bir ekibim var. Örneğin Bodrum otelimizde aynı zamanda sanatçılarımızdan biri olan Gizem Ercengiz, Yasemin Bay ve Meryem Sultuybek ile bir seçki oluşturduk.

Satın aldığınız sanat eserlerini çoğunlukla nerelerden buluyor ve alıyorsunuz? 

Süreç çok farklı şekillerde ilerleyebiliyor. Yurt içi ve yurt dışındaki sergi ve galerilerden, atölye ziyaretlerinden ya da bazen tamamen spontane karşılaşmalar sonucunda eserler koleksiyonumuza katılabiliyor. 

Hangi galerileri, fuarları ya da platformları takip ediyorsunuz? 

Contemporary Istanbul’un sponsoru ve takipçisiyiz. Bunun yanında Frieze, Venedik Bienali, Art Basel, Christie’s, BASE, CI Bloom ve ArtWeeks gibi önemli sanat platformlarını da düzenli olarak takip ediyoruz.

 

Dijitalleşme koleksiyonerlik anlayışınızı değiştirdi mi? Bir eseri online mecrada görüp alım yapıyor musunuz?  

Fiziki olarak bir eseri görmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bazen ekrandan alamadığınız bir hissi, eseri karşınızda gördüğünüzde çok daha yoğun şekilde hissedebiliyorsunuz. 

Eserin ardındaki sanatçıyla tanışmak sizin için ne kadar önemli? 

Önemden ziyade çok kıymetli çünkü orada karşılıklı bir temsiliyet var.

Okuyuculara Kolekta üzerinden yakın takibe alınacak 10 sanatçı önermenizi istesek hangi isimleri söylersiniz? 

Sanem Tufan, Halil Vurucuoğlu ve Ayça Telgeren, Berkay Tuncay, Aytuğ Aykut, Ecem Dilan Köse, Mahmut Aydın, Merve Zeybek, Oddviz, Rugül Serbest gibi isimler önerebilirim.

Son dönemde takip ettiğiniz sanatçılar kimler? 

Son dönemde, keşif sürecinden geçen, ana akım zorunluluğuna sahip olmayan sanatçılara ilgi duyuyorum.

Henüz hiç eser almamış birine ya da genç koleksiyonerlere tavsiyeleriniz ne olurdu? 

En güzel şarap her zaman en pahalısı değildir. Bu yüzden, sanat dünyasında izlemekten her zaman keyif alacağınız eserleri önceliklendirmenizi öneririm.

Sanat dışında, bugünlerde sizin kendi gündeminizde neler var? Projelerinizden bahseder misiniz? 

Sanat dışında, Bodrum’da tamamen yenilenen Avantgarde Refined’daki ArtWalk koleksiyonumuzu geliştirerek “Before & After” sergimizi hayata geçirdik. Ayrıca, Mayıs ayında Yalıkavak tarihine ve Bodrum’daki yabancılara yönelik bir sergi hazırlığı içindeyiz.

Küratörümüz Gizem ile birlikte çalışıyoruz. Ürgüp’te ise iki yıldır süren kapsamlı bir geliştirme projesiyle Avantgarde Refined Caves of Cappadocia’da koleksiyonumuzu Tuğçe Diri ve heykeltıraş Emrah Önal ile birlikte genişletmeye devam ediyoruz. Sanat ve kültür ekosisteminin saygıdeğer isimleri Özgür Karaçak ve Aysun Öz ile ortaklaşa hayata geçireceğimiz Creatopia Kültür ve Sanat Merkezi için de önümüzdeki aylarda çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz.

Sitemize giriş yaparak kişisel verileriniz, site kullanımınızı analiz etmek, sosyal medya özellikleri ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla çerezler aracılığıyla işlenmektedir. Detaylı bilgi için Çerez Politikası Metni’ni okuyabilirsiniz. Anladım butonuna tıklayarak açık rıza beyanında bulunmuş olursunuz.